Aerolinky China Eastern si chtějí z Prahy udělat dopravní uzel. Mají zájem o vstup do pražského letiště

ČTK

ekb

Čínská letecká společnost China Eastern by pro své klienty chtěla z Prahy udělat dopravní uzel pro střední a východní Evropu. Má zájem o majetkový vstup do pražského letiště nebo do společnosti Travel Service. Zároveň chce na trase Praha-Šanghaj provozovat novou linku s přestupem v čínském městě Si-an. Zvažuje také, že by na pražské letiště létala s nákladní dopravou. Po dnešním jednání prezidenta Miloše Zemana a české delegace se zástupci China Eastern v Šanghaji to novinářům řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Poznamenal, že zástupci China Eastern naznačili, že jejich firma má zájem, aby se Praha stala dopravním uzlem pro její cestující mířící nejen do Prahy, ale i do střední a východní Evropy, potažmo do celé Evropy.

„Říkali, že velmi zvažují a že by i rádi nějaký majetkový vstup do českých společností, jako třeba Travel Service,“ dodal Ťok. Během jednání také Číňané oznámili zájem o majetkový vstup do Letiště Václava Havla v Praze, které je majetkem státu. Ťok řekl, že si čeští zástupci nabídku vyslechli. „Je otázka, jestli to je v současné době i náš zájem,“ poznamenal.

Na Zemana v Číně dolehla únava. Vrávoral a prezidenti na něj museli čekat

sinfin.digital