Mrazy poškodili ovocnáře víc než loni. Zničily čtvrtinu úrody za téměř půl miliardy

ČTK

ekb

Mrazy poškodily české ovocnáře druhý rok po sobě. Loni byly škody kolem 400 milionů korun, letos se účet za zničení čtvrtiny úrody vyšplhal na 487 milionů. Letošní škody jsou tak o pětinu vyšší. Mrazy nejvíce poškodily sady na Moravě. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent. Finančně se největší ztráty odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, měly by se pohybovat kolem 270 milionů korun.

Mrazy nejvíc poškodily sady na jižní Moravě, ale i na dalších místech na střední a severní Moravě. V Čechách způsobily škody spíše lokálně. Právě některé moravské ovocnářské podniky, které neobvykle chladné jarní počasí drtivě poškodilo již druhý rok po sobě, by se kvůli výpadku mohly podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka dostat i do existenčních problémů. O případné pomoci státu jsou ovocnáři podle Ludvíka připraveni jednat. Loni vláda ovocnářům na mrazové škody dala odškodnění 133 milionů korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že ovocnáři kvůli škodám z mrazů mohou počítat s podporou státu. „Zemědělství je sektor, který je výrazně závislý na počasí, je to zásah vyšší moci. Vždycky jsem říkal, že budeme připraveni zemědělcům nabídnout pomocnou ruku,“ uvedl Jurečka 11. května na chovatelském veletrhu v Brně. Míru případné náhrady škod neuvedl.

Přibil chtěl z Babiše vytáhnout info o Šlachtovi. Věřil, že se schází s agenty CIA, říká Kroupa

sinfin.digital