Euro čeká nejlepší rok za desetiletí. Začínají o něm uvažovat i Češi

ČTK

ekb

Jakkoli se zdálo, že letošek bude pro euro katastrofou, teď má našlápnuto ke svému nejlepšímu roku za desetiletí, píše agentura Bloomberg. V tomto týdnu se euro vůči dolaru dotklo nejvyšší úrovně za šest měsíců a má na to, aby se v prvním pololetí stálo nejvýkonnější měnou ve skupině deseti nejvyspělejšími ekonomik G10.

Porážka „anti-euro“ kandidátů ve francouzských a nizozemských volbách, lepší než očekávaný vývoj ekonomiky regionu a větší příliv prostředků na kapitálové trhy eurozóny, to vše povzbuzuje důvěru investorů. 

Současný vývoj evropské jednotné měny rozpoutal i debatu v Česku. Sociální demokraté či TOP 09 vyzývají, aby Češi euro přijali co nejdříve. Ke stejnému kroku se přiklání i velká část soukromých firem, přestože občané podle průzkumů veřejného mínění přijetí eura nepodporují.

Od počátku roku euro vůči americkému dolaru zpevnilo o více než šest procent a mohlo by zaznamenat největší roční vzestup od roku 2007. Banky, jako jsou Credit Agricole SA, UniCredit SpA a ING Groep NV, před časem zlepšily své předpovědi o vývoji evropské měny, podle ING se do poloviny příštího roku vyšplhá na 1,20 dolaru. Ve čtvrtek se kurz pohyboval kolem 1,1210 USD.

Útoky přijdou do Česka. Do dvou let se teroristé ve velkém přesunou do Evropy, varuje armádní expert

sinfin.digital