Nesplacené půjčky na auta v USA ohrožují celý svět. Situace se začíná vymykat kontrole

MIA

Před deseti lety to byla americká hypoteční krize ve spojení především s realitním trhem, která přerostla v celosvětovou ekonomickou recesi, ze které se trhy dlouho zotavovaly. Současná situace na trhu s automobily v USA působí, jako by z oka vypadla příčinám, které před deseti lety způsobily globální ekonomickou krizi. Půjčky prakticky pro kohokoliv za podmínek, které dokáže úspěšně splatit jen málokdo, už stačily přivodit problémy několika státům USA. Odborníci varují, že světová ekonomika opět stojí nad propastí.

Realitní krize před lety vznikla, když finanční instituce začaly poskytovat úvěry na bydlení v podstatě každému, kdo o ně zažádal. Aby se vykompenzovalo riziko, že nebude půjčka uhrazena včas a v plné výši, napočítali si poskytovatelé úvěrů mnohdy vražedné úroky. Ty pak situaci jejich klientů ještě zkomplikovaly, oni nebyli schopni splácet a kruh se uzavřel. Německý hospodářský deník Wirtschafts Woche nyní varuje před obdobnou situaci na americkém trhu s automobily.

To, že půjčku dostane v současnosti opět každý, dokazuje příklad začínající malířky Carly z kalifornského Santa Cruz, který němečtí redaktoři zmapovali. Prodejce ojetých vozů musela navštívit, když její předchozí vůz definitivně dosloužil. Navzdory obavám, zda se jí na půjčku povede dosáhnout, když se její kariéra ještě nestačila rozběhnout, a když navíc splácí půjčku za studium na univerzitě, peníze na auto dostala.

Nová hospodářská krize na spadnutí. 10 důvodů, proč může vypuknout v nejbližších měsících

sinfin.digital