Miliardářovo vystřízlivění z Babiše. Nemá etické hodnoty, říká podnikatel Dalibor Dědek

Vede miliardovou průmyslovou společnost Jablotron, která se k dnešku rozrostla na 27 subjektů. „Stát se ale jako firma řídit nedá,“ říká podnikatel Dalibor Dědek, jenž dříve veřejně podpořil Andreje Babiše. V Česku je podle něj čas přestat nadávat na politiku a raději něco udělat, a tak jeho nadace postavila penzion pro seniory, a kvůli ochraně přírody skoupila louky v Jizerských horách.

Před minulými volbami jste Andreje Babiše veřejně podpořil. Jak ho vnímáte nyní?

Hodně věcí dokázal prosadit, nota bene v rozhádané koalici. Pořád ho ještě obdivuji, že do toho šel, kolik času a nervů ho to stojí. Musím připomenout, že já když jsem se Andreji Babišovi onehdy rozhodl veřejně vyjádřit sympatie na předvolebním mítinku, viděl jsem ho poprvé v životě. Řekl jsem si tehdy: „Dědku, jsi zbabělej, jen se rozčiluješ, takhle by se nic nezměnilo.“

Naplnil vaše očekávání?

Nikoho nevidím černobíle. On dává politice hrozně moc a nepodezřívám ho, že by si chtěl na státu nějak přilepšit. Potíž je v tom, že je sólista, osamělá šelma. Také nemám rád jeho konfrontační rétoriku, tou se shazuje. Kdyby leckdy držel pusu a nechal místo sebe mluvit nějakého profesionálního mluvčího, nemusel by být v takových problémech. A třetí věc, která mi vadí, je jeho žebříček hodnot. Pro pana Babiše co není nezákonné, to je v pořádku. Mám pocit, že postrádá nadstavbu, jíž jsou etické hodnoty.

sinfin.digital