Slavný ekonom předpověděl krizi, teď varuje znovu: Svět vykročil k ekonomické pohromě

Slavný investor a ekonomický guru Jim Rogers tvrdí, že se na svět žene nejhorší ekonomická pohroma za poslední desítky let. Její původ je prý zatím nejasný, dopad však bude drtivý. Stephen Jen, bývalý ekonom Mezinárodního měnového fondu a analytik, který předpověděl asijskou finanční krizi v roce 1997, nyní přichází s možným scénářem právě takové pohromy. Popsal fenomén, který jako varovný prst hrozí, že pokud podlehneme uspokojení ze zotavující se ekonomiky, dostaneme se rovnou na dálnici do ekonomického pekla.

Stephen Jen může předpovědět další krizi. Nedávno tento majitel hedgeového fondu poukázal na problém, který dokáže vehnat světovou ekonomiku na pořádně vysoký útes.

Jen si uvědomil, že nastupující ekonomiky světa – například Rusko, Čína či Indie – se čím dál větší měrou podílejí na světovém bohatství na úkor rozvinutých ekonomik. Disproporci pak nalezl v tom, že navzdory stále dravějšímu růstu nemají tyto státy místní příležitosti pro investice bez přílišného rizika, do kterých by své bohatství vkládaly. A to je problém.

Češi jsou při chuti a utrácejí. Tržby v maloobchodě raketově rostou, lákají hlavně e-shopy

sinfin.digital