Ekonomice by pomohlo, kdyby lidé dostávali zadarmo peníze od státu, tvrdí studie

Zastánci nepodmíněného příjmu mohou plesat radostí. Podle nové studie Roosveltova institutu by totiž pravidelné vyplácení peněz občanům stát nezruinovalo, ale jeho ekonomika by naopak strmě vzrostla. Institut tvrdí, že hrubý domácí produkt USA by se při zavedení nepodmíněného příjmu zvýšil během příštích osmi let až o 13,1 procenta. Má to ovšem jeden háček. 

Mnoho ekonomů, zejména těch pravicovějších, by totiž s metodami výpočtu i se samotnými závěry studie Roosveltova institutu zkrátka nesouhlasilo. Institut ve své analýze vypracoval několik modelů vývoje americké ekonomiky. A růstu o 13,1 procenta bylo dosaženo ve chvíli, kdy by každý Američan dostával od státu nepodmíněný příjem tisíc dolarů a zdrojem těchto peněz nebyla vyšší míra zdanění, ale růst zadlužení země.

Institut argumentuje, že současná úroveň poptávky v USA je hluboko pod její přirozenou úrovní, a proto by mělo zavedení nepodmíněného příjmu povzbuzující vliv na spotřebitelské výdaje. Ty budou ve finále pozitivně stimulovat ekonomiku, která poroste. Logika tohoto přístupu je podobná jako během ekonomických krizí. Během nich totiž centrální banky rovněž tvořily své stimulační balíčky, skrze které motivovaly spotřebitele k vetší aktivitě, jež by nastartovala ekonomiku země.

Takovýto scénář je ale pro mnohé ekonomy naprosto nepřijatelný. Podle protiargumentů by bylo zavedení základního nepodmíněného příjmu financovaného skrze státní dluhopisy přinejmenším nezodpovědným ekonomickým experimentem hraničícím s receptem na fiskální a ekonomický debakl.

sinfin.digital