Kyrgyzská vláda kvůli Liglassu padne, přijde vyšetřování, říká pro INFO.CZ kritik dohody

Markéta Žižková

Na začátku týdne rozhodla kyrgyzská vláda, že smlouva s českou firmou Liglass Trading na dostavbu kaskády vodních elektráren definitivně končí. Společnost, za kterou neprůhledně lobboval Hrad a o jejíž schopnostech projekt realizovat se objevovaly další a další pochybnosti, neposlala ani do posledního možného termínu částku zhruba 800 milionů korun na vyplacení původního ruského investora. Liglass se brání, že kyrgyzská vláda porušila podmínky jako první, když mu nevrátila finanční jistinu. „Co se týče zálohy 1,147 milionů dolarů, jsem vlastně na straně Liglassu. Tyto peníze by mu měly být vráceny, protože finanční záloha není nijak napojena na kontrakt na stavbu velkých elektráren,“ popisuje v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ Edil Baisalov, aktivista a člověk, jenž vedl v roce 2010 prezidentskou kancelář přechodné prezidentky Rozy Otunbajevové. V kauze Liglassu vystupoval už od začátku jako ostrý kritik kontraktu. Šéf firmy Michael Smelík ho dokonce označil za hybatele negativní kampaně a jednoho z viníku, kvůli kterým obchod podle jeho interpretace nedopadl.

Kyrgyzská vláda se rozhodla vypovědět smlouvu s Liglass Trading. Jaké dopady to bude mít pro Kyrgyzstán? Bude na stavbu vodních elektráren vypsán nový tendr?

Ano, nový tendr bude vyhlášen. Nejdříve se u nás ale 15. října budou konat prezidentské volby. Bude nová vláda a velmi pravděpodobně se změní pravidla a regulace, aby se neopakovaly chyby z minulosti.

Angela netelefonovala do Sýrie a nezvala migranty, v Česku by propadla, říká Jaroslav Šonka

sinfin.digital