Český start-up vyvíjí invalidní vozíky pro zvířata, vznikají ve 3D tiskárně

ČTK

luš

Český start-up AnyoneGo pokračuje ve vývoji invalidního vozíku AniGo pro domácí zvířata. Po předchozím typovém provedení, určeném pro zvířata s nulovou hybností zadních končetin, nyní dokončil vývoj varianty pro zvířata s amputovanými zadními nohami. Současně začíná pracovat na vozíku pro zvířata, která ztratila hybnost v obou pravých nebo levých končetinách. Novinky představila firma na strojírenském veletrhu v Brně.

Model AniGo je podle firmy prvním a jediným komerčním vozíkem pro invalidní zvířata na celosvětovém trhu, který lze vyrábět prostřednictvím 3D tisku zcela na míru velikosti zvířat a druhu jejich postižení. Navíc jej lze jakkoli přizpůsobit požadavkům zákazníků na barevný design. Model firma vyrábí na míru konkrétním zvířecím uživatelům.

Produkt cílí firma především pro nejrozšířenější domácí zvířata, tedy psy a kočky. „Jeho unikátní konstrukce ale umožňuje využití i pro další zvířata,“ uvedl spoluzakladatel společnosti AnyoneGo Jan Jiránek.

Téměř všechny součásti vozíku firma vyrábí pomocí 3D tiskáren. Díky tomu lze každý díl vyrobit přesně pro konkrétní zvíře, zkracuje se i výrobní doba. Časová úspora, a tím pádem i zlevnění se navíc promítá do zavádění případných inovací.

sinfin.digital