Malé firmy v Rusku se modlí, aby sankce trvaly co nejdéle, říká šéf Cerva Group

Jan Stuchlík

Výrobce pracovních oděvů a pomůcek Cerva Group z Jenče u Prahy je od roku 2006 v ruských rukách. Od českých majitelů ji koupil ruský dodavatel ochranných pomůcek Vostok Service. Po sérii zahraničních akvizic se letos tržby skupiny posunou na 5,8 miliardy korun. „Věděl jsem, jak vypadá korupce v Rusku nebo na Ukrajině. Ale netušil jsem, co je korupce v Maďarsku,“ říká ředitel Albert Giljajev. 


V Česku je rekordní zaměstnanost a daří se okolním zemím, což musí být pro prodejce pracovních oděvů a ochranných pomůcek ideální situace. Zažil jste už ve vašem byznyse lepší časy?

Pro nás je každý další rok lepší než ten předchozí. Nerad rozlišuji lepší a horší časy. Třeba rok 2008, když přišla krize, pro nás byl bod zlomu, kdy jsme položili základy pro náš dnešní rozvoj. Přestěhovali jsme se do nových prostor a zvětšili naše skladové prostory na dvojnásobek. Také jsme koupili firmy v Itálii a v Maďarsku. I naše mateřská společnost nás tenkrát tlačila, abychom snižovali výdaje a začali propouštět lidi. My jsme ale udělali přesný opak.

sinfin.digital