Ženy prolomí skleněný strop a bitcoin zkrachuje. Šokující ekonomické předpovědi pro rok 2018

vkr

Americká centrální banka přijde o svou nezávislost, Čína přijde s novou ropnou měnou a ženy prolomí takzvaný skleněný strop. To jsou "šokující predikce" investiční a obchodní banky Saxo Bank, která se ve svých předpovědích pro příští rok zaměřuje na nepravděpodobné, ale ale stále dosti možné a nedoceněné události, které by dokázaly pořádně zatřást finančním prostředím. „Naše Šokující předpovědi vydáváme každoročně už více než 10 let a letošní seznam je jeden z našich nejlepších a že všechny přesvědčí, aby se na věci podívali z jiného úhlu. Nelze je však považovat za oficiální předpovědi Saxo Bank k chování trhů, jde o události a pohyby trhu, které jsou považovány za velmi mimořádné, ale které mají obrovský potenciál zamíchat současným stavem,“ říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank. 

1. FED ztratí svou nezávislost a bude podřízen americkému ministerstvu financí

Republikáni i Demokraté se před volbami, které je čekají v polovině roku 2018, perou o podíl populistických hlasů. Současně zcela chybí rozpočtová disciplína a daňové škrty znamenají obrovský úbytek příjmů, který se jen zhorší s tím, jak USA míří k recesi. Slabá ekonomika a vyšší úrokové sazby a inflace nenechávají FED prostor k reakci prostřednictvím monetární politiky. FED se proto stane obětním beránkem za slabé výsledky ekonomiky, chaos na trhu s dluhopisy a zhoršující se nerovnováhu. Ministerstvo financí USA převezme krizové pravomoci a donutí centrální banku, aby zastropila výnosy amerických vládních dluhopisů na 2,5 procenta. Tato politika byla naposledy uplatněna těsně po skončení druhé světové války.

2. Bank of Japan bude muset vzdát kontrolu nad křivkou výnosů

Politika japonské centrální banky snažící se kontrolovat křivku výnosů závisí na soft globálních úrokových sazbách a nízkých výnosech. V roce 2018 to však nevydrží. S rostoucí inflací vzrostou i výnosy a výsledkem bude neuvěřitelný propad japonského jenu (JPY). Nakonec se bude centrální banka muset spolehnout na opatření podobná kvantitativnímu uvolňování. K tomu však sáhne až poté, co kurz USD/JPY dosáhne hodnoty 150 a poté prudce devalvuje na 100.

3. Čína přijde s ropnou měnou petro-juan

Čína je největším dovozcem ropy a řada zemí produkujících ropu s radostí prodává za čínskou měnu. Vzhledem k tomu, že globální moc a dosah USA upadají, a vzhledem k úspěchu komoditních futures postavených na CNY, bude rozhodnutí šanghajské mezinárodní energetické burzy uvést na trh ropné futures postavené na čínském juanu obrovským úspěchem. Představení petro-juan bude znamenat více než 10% zhodnocení CNY vůči dolaru a kurz USD/CNY se tak poprvé v historii dostane pod hranici 6,0.

4. Prudký nárůst volatility po náhlém krachu burz

Světové trhy jsou plné neblahých předzvěstí a kolaps volatility ve všech třídách aktiv v roce 2017 nebyl výjimkou. Historická minima indexů VIX a MOVE doplněná rekordními maximy akcií a nemovitostí vytvoří soudek s prachem, který by mohl prudce explodovat. Index S&P 500 ztratí 25 % své hodnoty v jediné náhlé akci připomínající rok 1987. Tato událost smete celou řadu fondů s krátkodobou volatilitou a zatím neznámý obchodník s dlouhou volatilitou dosáhne 1000% zisku a stane se okamžitě legendou.

sinfin.digital