Za konec intervencí si Rusnok vysloužil prestižní ocenění časopisu The Banker

ČTK

raz

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok získal od měsíčníku The Banker cenu Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2018 za způsob ukončení devizových intervencí bez tržních otřesů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala centrální banka.

Jako další důvod pro ocenění označili hodnotitelé následný návrat ke konvenční měnové politice, který spolu s přísnějšími opatřeními pomohl předejít vzniku bubliny na trhu nemovitostí.

„Hladké ukončení kurzového závazku je pro mě odrazem týmového a odvážného ducha bankovní rady, skvělého odborného zázemí ČNB a výtečné spolupráce všech zúčastněných útvarů. Ocenění je pro mě potvrzením, že se nám podařilo ukončení měnového závazku pečlivě promyslet a připravit," uvedl Rusnok.

Rozhodnutí držet devizový kurz poblíž 27 korun za euro přijala ČNB v listopadu 2013. ČNB se po centrálních bankách Izraele a Švýcarska stala teprve třetí centrální bankou světa, která použila kurz jako nástroj své měnové politiky. Tento režim ČNB ukončila v dubnu 2017.

V letech 2016 a 2017 ČNB také zpřísnila svá doporučení bankám týkající se poskytování hypotečních úvěrů. V rámci svého zákonného mandátu udržovat finanční stabilitu tím reagovala na vznikající spirálu mezi rostoucími cenami nemovitostí a zvyšující se poptávkou po hypotečních úvěrech.

sinfin.digital