Zavalianis: Státní nemocnice připomínají spíš nápravná zařízení. Nic je nenutí, aby vypadaly dobře

urm

Sotirios Zavalianis je do značném míry mužem, který dokázal nemožné. Z chátrajících zdravotnických zařízení v Hořovicích a Berouně vytvořil špičkové nemocnice a ještě v nich dokáže hospodařit se ziskem. Jeho posedlost investicemi je nakažlivá a diví se, proč se takto nechovají ostatní.

Proč nevypadají všechny LDN v republice tak, jako ta vaše v Berouně?

Protože nemusí. Nic je k tomu nenutí. Když to trochu přeženu, otevřít si LDN a získat smlouvu se zdravotní pojišťovnou může dnes každý, kdo naseká pěti či vícelůžkové pokoje do nějaké zříceniny, zajistí si minimální tabulkový počet personálu a nějak „ošulí“ příslušné papíry pro hygienu a další orgány státní kontroly. Pokud chce někdo rychle vydělat peníze, je to nejefektivnější cesta. Já bych se ale musel propadnout hanbou, kdybych měl léčit pacienty mezi čtyřmi oprýskanými stěnami, kde je už od vchodu cítit zápach moči a kde chování personálu připomíná spíše nápravné než zdravotnické zařízení.

Byť mně k tomu vlastně nic nenutí a kromě dobrého pocitu z toho nemám žádný prospěch, já věřím, že důstojné prostředí a lidský přístup nejsou jenom součástí, ale základem moderní medicíny.

Kdybyste měl říct největší problém českého zdravotnictví, který by to byl?

Těch problémů je mnoho, jsou vážné a jejich řešení je složité a zdlouhavé. Pokud si však mám vybrat jeden, zmíním síť poskytovatelů zdravotních služeb. Vidím takřka nefunkční primární péči, která je přitom pro stát nejlevnější a má největší potenciál skutečně ovlivnit zdraví populace, ať už skrze prevenci, edukaci (moderně se tomu říká posilování zdraví) nebo regulaci přístupu k drahé specializované péči. Je nutné centralizovat specializovanou a nákladnou lůžkovou péči do menšího počtu center a na druhé straně posilovat dostupnost ambulantní a jednodenní péče, která je naopak poměrně nenákladná a efektivní.

Pomohlo by to vyřešit současnou nízkou nákladovou efektivitu systému, ale také problém, který nás v dnešní době trápí mnohem více než peníze, a to je nedostatek zdravotnického personálu. Paradoxně dnes totiž nejsou nemocnice před kolapsem z důvodu nedostatku peněz, ale protože jim chybí lékaři a sestry. Nevěřím, že mzdy ve zdravotnictví jsou jediným důvodem, svou roli v tom také hraje organizačně i věcně špatně nastavený systém vzdělávání zdravotníků a další, mnohdy nesmyslné regulace v oblasti personálního obsazení zdravotnických pracovišť.

Zpěvák Gott se ozval z nemocnice. Poslal vzkaz ohledně své účasti na plese

sinfin.digital