ECB nechala úrokové sazby beze změny, ale změnila rétoriku. Další malý krok v omezování měnové politiky, tvrdí analytici

ČTK

sto

Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny. Nepřikročila ani k žádné úpravě programu nákupů cenných papírů. Vypustila však ze svého prohlášení zmínku o tom, že je připravena nákup dluhopisů zvýšit, pokud to bude nutné. Analytici považují tuto změnu rétoriky za další malý krok v omezování mimořádně volné měnové politiky. Finanční trhy nyní čekají na tiskovou konferenci prezidenta ECB Maria Draghiho, která začne ve 14:30.

Základní sazba tak zůstává na dlouhodobém minimu nula procent. ECB potvrdila své říjnové rozhodnutí, že až do konce září bude nakupovat měsíčně dluhopisy v objemu 30 miliard eur (762,8 miliardy Kč).

ECB nakupuje dluhopisy již tři roky. Ve svém dnešním prohlášení uvedla, že je připravena prodloužit program i po září, pokud to bude potřeba, avšak vypustila zmínku o tom, že je připravena program rozšířit. To je sice převážně symbolický krok, avšak považovaný za první známku širší revize politiky v letošním roce.

Seznamu šlo jen o peníze. Jdeme do Mall Group, Kancelář Blaník ale nepřetáhneme, říká Záhoř

sinfin.digital