Zbrojaři mají rekordní zisky. Nahrávají jim války i obavy z terorismu

Pavel Otto

Válka proti islamismu, ať už v Sýrii, Iráku nebo v některých afrických zemích, a obavy civilistů ze zhoršující se bezpečnostní situace nahrávají českým zbrojařům. Stále větší zájem o jejich produkty mají Spojené státy, píše deník E15.

Většině českých výrobců letecké a pozemní armádní techniky, pušek, pistolí, munice, výbušnin nebo výstroje pro vojáky a policisty už čtvrtý rok po sobě rostou tržby. Vývoz zbraní, obranného materiálu a služeb trhá rekordy. Předloni přesáhl patnáct miliard korun.

Podílela se na tom hlavně dodávka bitevních letounů L-159 do Iráku. Od rozpadu bývalého Československa, které patřilo mezi zbrojařské velmoci, je to historicky nejvyšší číslo. A od roku 2013 nárůst o plných sto procent. Podobné výsledky očekává toto tradiční průmyslové odvětví i za loňský rok. Ministerstvo průmyslu a obchodu je zveřejní před prázdninami.

„Tržby by měly být minimálně stejné, tedy přes tři a půl miliardy korun. Loni jsme vyrobili zhruba čtvrt milionu zbraní, letošní plán je téměř tři sta tisíc s tržbami přes čtyři miliardy,“ vypočítal šéf České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík s tím, že patnáct procent pušek a pistolí je sportovních.

sinfin.digital