Zlaté časy zbrojařů? Plány na společnou evropskou obranu jim můžou výrazně zvýšit zisky

Kristína Paulenková

Lucie Bednárová

Časy se mění. Plány na společnou obranu a vyzbrojení leží v Bruselu už pořádně dlouho, realizovat se je ale nepodařilo hlavně kvůli pochybnostem členských zemí. Až zhoršené vztahy s Moskvou, neustálá hrozba teroristických útoků a obavy, že Trumpovy Spojené státy nechají Evropu na holičkách, přiměly Evropskou komisi, aby je oživila. Zvýšené výdaje na obranu, které Brusel navrhl, nahrávají zbrojařským firmám, které v době bezpečnostní nejistoty zaznamenávají zvýšený zájem o své výrobky.

Pro zbrojaře jsou světové vlády v podstatě jediným zákazníkem. Pokud mají možnost, nakupují armády jednotlivých států většinou u domácích firem. V posledních letech se ale stále častěji poohlížejí i v zahraničí. Českým zbrojařům rostou tržby už čtvrtý rok v řadě a jsou rekordní. Devadesát procent z toho představují vývozy. I němečtí zbrojaři hlásí rekordní tržby, pomohl jim nejen export do zahraničí, ale i nákupy německé armády.

Přestože celosvětově prodej zbraní podle Stockholmského institutu pro výzkum mezinárodního míru klesá, západoevropským zbrojařům v roce 2015 (ze kdy jsou poslední dostupná data) prodeje rostly a předpokládá se, že trend se udržel i loni. Šesti největším francouzským výrobcům zbraní stouply už předloni prodeje o 13 procent. Francie se navíc nespokojila s nabídkou od domácích dodavatelů a ve velkém nakupovala i v Izraeli.

Zbrojaři mají rekordní zisky. Nahrávají jim války i obavy z terorismu

sinfin.digital