Prezident Číny poprvé na srazu mocných v Davosu: Obhajoba globalizace a volného obchodu

ČTK

lup

Čínský prezident na světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzval k odmítnutí zásahů do ekonomiky. Globální obchodní válka podle něj nemůže mít vítěze. Světové agentury a komentátoři to chápou jako snahu Číny zaujmout větší roli na světové scéně a využít nástup Donalda Trumpa k vlastnímu posílení na úkor USA. 

 

Si Ťin-pching je prvním čínským prezidentem, který se setkání globálních finančních a politických lídrů ve švýcarském Davosu účastní. Promluvil na podporu globalizace a volného obchodu. 

„Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím,“ řekl čínský prezident.

Si přirovnal obchodní protekcionismus k „zamčení se v tmavé místnosti“, což sice chrání před nebezpečím zvenčí, zároveň ale neumožňuje vpustit dovnitř světlo a vzduch. Varoval ostatní země před sledováním vlastních zájmů na úkor druhých.

sinfin.digital