Vize pro Trumpa? Americkému prezidentovi bude radit Elon Musk

ČTK

pjn

Americký prezident Donald Trump jmenoval do svého poradního sboru pro pracovní místa ve zpracovatelském průmyslu vedle ředitelů předních amerických firem i šéfa výrobce elektromobilů Tesla Motors a technologického "vizionáře" Elona Muska. Spolu s ním i další významné postavy technologického sektoru. A to přesto, že šéfové firem ze Silicon Valley Trumpa během předvolební kampaně často ostře napadali.

Donald Trump jmenoval do výboru, který má podávat návrhy, jak v USA vytvářet nová pracovní místa v průmyslu, téměř tři desítky šéfů společností. Jsou mezi nimi například General Electric, Ford, Boeing nebo Lockheed Martin, a kromě nich předseda přední americké odborové centrály AFL-CIO Richard Trumka. Z technologického sektoru je vedle Muska zastoupen ještě šéf výrobce čipů Intel a ředitel počítačové společnosti Dell, jak plyne ze seznamu, který zveřejnila agentura Reuters.

Musk, který je v levicových a zeleně orientovaných kruzích oslavován jako zastánce čisté energie, je už v druhém Trumpově poradním sboru. V prosinci ho zvolený prezident zařadil do seskupení, které mu má tlumočit názory privátního sektoru, například spolu s šéfem technologického gigantu Apple Timem Cookem či šéfem společnosti Uber Technologies Travisem Kalanickem.

Musk před listopadovými volbami řekl, že Trumpa nepovažuje za správného člověka do čela země, ze Silicon Valley se kritika republikánského kandidáta ozývala během kampaně prakticky nepřetržitě. Trump zase na oplátku říkal, že investoři americké technologické firmy přeceňují.

Podle serveru The Mercury News se ale oba muži potřebují. Muskovo podnikání je do značné míry založeno na přílivu vládních subvencí a díky tomu za předešlého prezidenta Baracka Obamy víceméně prosperovalo, Trumpův nástup by to ale mohl ohrozit. Trump pak může Muskovo podnikání vyzdvihovat jako příklad, kdy technologický sektor vytváří na domácí půdě tisíce míst. Tesla zaměstnává celkem kolem 30 000 lidí, z toho 25 000 v USA.

sinfin.digital