S Českou republikou nemají nic společného, ale milují její pivo. Řekové Katia Papavasiliou a Sakis Simeonidis ochutnali český zlatavý mok poprvé před patnácti lety u českých krajanů na severu Řecka a od té doby na něj nezapomněli. Před několika lety se proto rozhodli jen několik desítek metrů od srdce hlavního města – athénské Akropole otevřít hospodu, která bude točit pivo výhradně českých značek. „Zákazníkům jsem tím pořádně zavařili, nechtějí pít už nic jiného,“ říkají.
Co vás vedlo k tomu prodávat v Athénách česká piva?
Sakis Simeonidis: Nápad jsme dostali asi před patnácti lety. Často jsme navštěvovali město Soluň na severu Řecka a naši přátelé nás tam jednou vzali do české hospody s názvem „Burian“. Je to první a stále nejlepší česká krčma ve městě. V Soluni je českých hospod hodně, protože tam žije docela velká komunita Čechů.
Takže jste se inspirovali?
Katia Papavasiliouová: Bylo to naše první setkání s českými pivy a udělaly na nás velký dojem. Do té doby jsme pili pouze piva typických komerčních značek, která se prodávají v Řecku, třeba Amstel nebo Heineken. Překvapilo nás, že může existovat mnohem lepší a chutnější pivo, které pořídite za stejnou nebo dokonce nižší cenu.