Smrt Fidela Castra je noční můrou pro cestovní kanceláře. Aerolinky škrtají lety na Kubu

Pavel Štrunc

Když si Barrack Obama a Raúl Castro potřásli rukou, řada Američanů se těšila na cestu na Kubu. Jenže nadšení vystřídalo zklamání. Podle agentury Bloomberg nemají Američané o opstrov až takový zájem. A některé aerolinky proto výrazně škrtají lety. Zajímal snad Američany víc Fidel Castro než Kuba samotná?  

Letecká doprava ze Spojených států na území jejího dlouholetého nepřítele začala v září minulého roku. Jenže jen po pěti měsících American Airlines, aerolinka s největším počtem letů na Kubu, seškrtala svůj provoz o 25 % a vyměnila velká letadla za menší. Podle agentury Bloomberg se podobně zachovaly i Silver Airways a JetBlue Airways. "Bude to Kubě trvat opravdu, ale opravdu hodně dlouho, než se stane karibskou destinací, která bude stejně populární jako ostatní“, řekl loni v listopadu pro Bloomberg Andrew Levy, finanční ředitel aerolinek United Continental.

Zatímco zbytek Karibských ostrovů si užíval nával Američanů, kteří přijeli na zimní dovolenou, Kuba zůstala mimo hlavní turistický proud. A doplatily na to právě americké aerolinky. Aniž by vůbec měly potuchy o poptávce, s vysokými ambicemi se pustily do souboje o počet limitovaných tras, které uvolnil americký letecký regulátor. Zájem leteckých společností o Kubu tak „nebyl založen na poptávce, ale na spekulaci. Neměly žádnou předchozí zkušenost, ze které by se poučily“, říká Karen Esposito, generální manažerka jedné kubánské cestovní kanceláře.

„Che Guevara by volil Alternativu pro Německo!“ Krajně pravicová strana láká na komunistu

sinfin.digital