Vladimir Putin nejbohatším člověkem planety? Možná vlastní až 200 miliard dolarů

Info.cz

Ředitel fondu Hermitage Capital Management a někdejší největší zahraniční investor v Rusku Bill Browder postavil ruského prezidenta Vladimira Putina do čela světových boháčů. Podle jeho propočtů vlastní Putin majetek až ve výši 200 miliard dolarů. To je trojnásobek toho, co vlastní spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, který je považován za nejbohatšího muže planety.

Nejbohatší obyvatel planety není zakladatel Microsoftu Bill Gates, ani španělský magnát Amancio Ortega, ale ruský prezident Vladimír Putin. Alespoň to tedy tvrdí ředitel fondu Hermitage Capital Management Bill Browder, který majetek ruského prezidenta odhaduje až na 200 miliard dolarů. To je téměř trojnásobek toho, co vlastní dlouholetý vládce žebříčku světových boháčů – Bill Gates.

Putin, který největší zemi světa vládne už 14 let, údajně vlastní až 58 letadel, sbírku hodinek v hodnotě půl milionu dolarů a dvacet paláců a rekreačních objektů. Jen jachta Olympia, kterou státníkovi po jeho zvolení měl věnovat ruský miliardář Roman Abramovich, má podle odhadů cenu 35 milionů dolarů. Dále by měl být utajovaným majitelem luxusní rezidence u Černého moře, jejíž cena dosahuje až jedné miliardy dolarů. Browder se domnívá, že velká část peněz, která během let putinovy vlády přitekla do ruského státního rozpočtu skočila na utajovaných kontech ve Švýcarsku. Ty převážně spravují Putinovi blízcí lidé.

Smělé odhady majetku Vladimíra Putina přitom nejsou ničím novým. Už v roce 2007 uvedl politický analytik Stanslav Belkovsky, že prezidentův majetek může dosahovat až ke 40 miliardám dolarů. Postupně odhady rostly až na 80 miliard, což je srovnatelné s bohatstvím právě Billa Gatese.

sinfin.digital