Špidla Zemana na Hradě nechce. Vlastního kandidáta ovšem ČSSD zatím nemá

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Z exekutivních funkcí už během generační obměny v sociální demokracii odstoupil, vliv na utváření strany i Česka ale stále má. Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) dnes šéfuje poradcům premiéra Bohuslava Sobotky. A média spekulovala i o tom, že byl hlavním autorem kritizovaného návrhu na progresivní zdanění. „Současný návrh byl kolektivní dílo. Nebyl u toho jen jeden člověk. Musím konstatovat, že já rozhodně nejsem autor,“ řekl Špidla pro INFO.CZ. Dodává ale, že sám je přesvědčeným zastáncem progresivní daně. Radil premiérovi, aby spravoval ministerstvo průmyslu sám? To nechce z povahy své funkce prozradit. A komentuje i přístup strany k prezidentské kandidatuře Miloše Zemana. „Já myslím, že osobností, které mohou konkurovat Milošovi Zemanovi, se najde relativně dost. Ale prozatím jsem v žádné diskusi v sociální demokracii nenarazil na žádné jméno, o kterém by se uvažovalo,“ říká. Jak hodnotí nedávný sjezd ČSSD? Co říká na Sobotkovy kritiky? A kam by se měla Česká republika ubírat v rámci EU? O tom všem mluvil vedoucí poradců předsedy vlády ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ.

Před necelými dvěma týdny se odehrál sjezd ČSSD. Předseda strany Bohuslav Sobotka získal podporu, na pozice místopředsedů usedli lidé, kteří mu jsou blízcí. Ještě hodiny před volbou ale nebyla situace zdaleka tak jistá. Jak sjezd zpětně hodnotíte?

Hodnotím ho jako úspěšný. Zvládl několik důležitých úloh. Vedení prošlo v prvních kolech, což je u nás celkem vzato dost neobvyklé. A jde o osobnosti, které jsou v rámci strany silné. Takže bych řekl, že vedení bylo zřetelně posíleno. Získalo mandát, o kterém se nedá pochybovat. Sjezd současně schválil dlouhodobý program, který prošel dosti rozsáhlou a chvílemi ne úplně urovnanou diskusí. Ta ale nakonec vedla k tomu, že text byl sjezdem schválen v podstatě 100 procenty. Řekl bych, že sjezd vyčistil stůl do volebního období, kdy ze sebe strana musí vydat to nejlepší.

Reportáž INFO.CZ: Sobotka skončil v kruhu věrných. Během dne ale zdaleka tak jasno nebylo

sinfin.digital