3 důležité věci, které se dějí v Česku právě teď

kris

Andrej Babiš si s hnutím ANO drží v preferencích pohodlný náskok před ČSSD. Aféry, kterým čelí, na jeho podpoře podle CVVM nic nezměnily. Motolská nemocnice vystěhovala ubytovnu pro rodiče nemocných dětí a nahradí jí luxusním zařízením. Podle kritiků ale změny nikdo nevysvětlil a panují kolem nich pochybnosti. A policie obvinila z vraždy jednadvacetiletou pracovnici Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Co se dnes vyplatí sledovat? 

Kdo by vyhrál sněmovní volby?

Volby do sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO. Získalo by hlasy 32,5 procenta rozhodnutých voličů. Ukázala to data Centra pro výzkum veřejného mínění. Babišovo hnutí by podle něj mělo náskok deseti procentních bodů před sociální demokracií. A to přestože Andrej Babiš řeší jeden skandál za druhým. Do sněmovny by se dostaly také KDU-ČSL, KSČM, ODS, TOP 09 a dařilo by se i SPD.

Nová stavba v Motolské nemocnici budí podezření

Fakultní nemocnice Motol na podzim vystěhovala ubytovnu Nadačního fondu Klíček, která poskytovala zázemí rodičům dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Zástupci Klíčku tvrdí, že jim vedení zdravotnického zařízení rozumně nevysvětlilo, proč mají skončit. Pozornost při tom poutá výstavba Domu Ronalda McDonalda spjatého s fastfoodovým řetězcem. Dům by měl vyrůst přímo v areálu nemocnice a nabízet v podstatě totožnou službu jako dříve Klíček. Jen ve větším a luxusnějším provedení. Některé hlasy z blízkosti nemocnice se tak ozývají, zda právě to není důvod, proč musela svépomocná ubytovna vyklidit prostor.

sinfin.digital