Brněnský dům hrůzy. Za malý byt platí lidé tisíce měsíčně, jsou bez elektřiny, topení i teplé vody

Skoro tomu nelze věřit, přitom je to nejspíš běžná praxe obchodu s chudobou. V Brně na něj tento týden upozornili nájemníci a nájemnice jednoho domu, když se vzepřeli vyděračským praktikám jeho majitele a podali na něj trestní oznámení. Případ mezitím řeší policie, informují o něm média a situací se začínají zabývat také magistrátní politici. V domě žije okolo dvou set padesáti lidí, z toho asi 120 dětí. Dům je zanedbaný a v dezolátním stavu, kromě boje s majitelem jeho obyvatele vyčerpává také boj s plísní nebo hmyzem, pronajímatel jim ale odmítá proplatit peníze vynaložené na opravy nebo deratizace. Sám se o stav budovy už roky nestará.

„Dům na ulici Markéty Kuncové je roky symbolem brněnského obchodu s chudobou,“ komentuje situaci uvolněný zastupitel pro sociální oblast Martin Freund z hnutí Žít Brno, které na brněnském magistrátu vládne v koalici s hnutím ANO, lidovci, zelenými a TOP 09. Na otázku redakce INFO.CZ, co že se to tedy v posledních dnech vlastně děje, říká, že nájemníci už nevydrželi systematické porušování svých práv a rozhodli se proti tomu bojovat. „Mám pocit, že se jim to za podpory aktivní veřejnosti relativně daří,“ dodává s tím, že jejich snahu v každém případě plně podporuje.

„Platíme tady neskutečné peníze a přitom žijeme v zimě a plísni. Nechceme se nechat dál vydírat a zastrašovat,” vysvětlují nájemníci domu. I proto začali usilovat o to, aby jim pronajímatel zapnul elektřinu a začal topit. „Přivolali jsme policii a elektrikáře. Po několika hodinách se ukázalo, že jim majitel domu vypnul elektřinu svévolně a na příkaz policie ji musel po hodinách vyjednávání zapnout,” popisuje situaci člen iniciativy Chceme bydlet! Jan Milota, která vznikla na podporů obyvatel domu.

„My vám ji zastřelíme,“ nabízeli bojovníci IS otci těžce zraněné dívky. Na pomoc čekala 3 dny

sinfin.digital