Nad Českem byl vidět vzácný obří blesk. Měřil až 400 kilometrů

ČTK

lup

Na nebi nad Českem se 2. dubna objevil vzácný nadoblačný blesk nazývaný elf. Blesk byl patrný tisícinu sekundy a měřil mezi 300 až 400 kilometry. Jde o blesk, který se objevuje nad bouřkovými mraky, existuje mnoho jeho druhů a vědci o nich ví jen velmi málo. Uvedla to Česká televize s odvoláním na pozorovatele Ústavu fyziky atmosféry Martina Popka, který záblesk nad Českem poprvé vyfotil.

Nadoblačné blesky jsou extrémně krátkou dobu trvající elektrické výboje, které vznikají vysoko nad místy, kde mohou lidé blesky běžně pozorovat. Projevuje se jako slabá zploštělá záře, která vzniká asi 100 kilometrů nad povrchem Země, tedy v ionosféře. Blesk, který se objevil počátkem dubna nad Českem, se i při své velikosti jevil vzhledem ke své vzdálenosti jen jako nenápadná skvrna.

Existenci nadoblačných blesků předpověděl fyzik Charles Wilson roku 1925, první snímek ale vznikl až o 64 let později, a to náhodně. Od té doby byly pořízeny tisíce dalších fotografií, nad Českem jej poprvé vyfotil až Popek.

Název elf pochází z anglické zkratky ELVE. Řada blesků se jmenuje po pohádkových bytostech severského původu, existují například i skřítci a trollové.

sinfin.digital