Rodiny s dětmi si polepší. Podívejte se, co všechno sněmovna schválila

ČTK

luš

Rodiče vícerčat zřejmě budou pobírat vyšší rodičovský příspěvek, vzroste také daňová sleva na první dítě. Rozšíří se navíc okruh rodin, které budou mít nárok na přídavek na dítě. Přídavky se zvýší v rodinách, v nichž aspoň jeden rodič pracuje nebo má příjem nejméně na úrovni životního minima. Změny schválila sněmovna ve vládní novele o státní sociální podpoře, která zavede možnost zrychleného čerpání rodičovského příspěvku. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Pravicová opozice dává zvyšování příspěvků do souvislosti s podzimními volbami. „Útok na mandatorní výdaje je nevídaný,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. 

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl předvolební období roku 2006 za vlády Jiřího Paroubka, kdy se také schvaloval růst zákonem daných výdajů. „Jdete po úplně stejné cestě,“ vzkázal Kalousek zejména sociálním demokratům. Jde podle něho o rozhazování bez odpovědnosti.

„Musím odmítnout, že by naše návrhy byly účelové a související s volbami,“ oponoval předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Sociální demokracie podle něho stále podporuje zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi. „Tohle je jeden z dalších kroků,“ dodal.

Pro předlohu s podpořenými poslaneckými úpravami hlasovalo 134 ze 173 přítomných poslanců. Proti jich bylo 12.

sinfin.digital