Nepřátelé očkování odpírají dětem životně důležitý vitamin. Případů přibývá i v Česku

Eliška Kubátová

V zemích západního světa se stále víc rozmáhá fenomén, kdy rodiče odmítají očkovat své děti, a ani Česká republika není výjimkou. Navzdory varování lékařů se odpůrci očkování domnívají, že jejich dětem může vakcína namísto ochrany před vážnými nemocemi spíš uškodit. Někteří rodiče však zacházejí dokonce tak daleko, že brojí i proti podávání vitamínu K, který zabraňuje krvácení kojenců. Poslední takový případ zaznamenali lékaři v Austrálii, kde kvůli krvácení do mozku bojoval 5týdenní chlapeček o život. Podobné případy se však objevují například i ve Spojených státech a injekci vitamínu K se čím dál víc snaží vyhýbat i rodiče v Česku. 

„Neposkytnout novorozenci vitamín K je novým trendem, který může mít zničující následky pro děti i jejich rodiny,“ upozornil už před čtyřmi lety na stále častější problém ředitel Střediska pro kontrolu nemocí (CDC) Tom Frieden.

Reagoval tak na statistiky, podle kterých se od února do září roku 2013 v nemocnici v Nashvillu objevily čtyři případy krvácení u kojenců z důvodu nepodání injekce vitamínu K. Tři z kojenců měli krvácení do mozku, čtvrtý do zažívacího traktu. Navzdory velkému riziku všichni čtyři naštěstí přežili.

Robejšek na Hrad? Rozhodnu se na podzim, Horáček a Drahoš nemají šanci, říká politolog

sinfin.digital