„Nelze zapomenout, ale život jde dál.“ Alexandrovci poprvé od tragédie vystoupí v Česku

ČTK

luš

Českou část evropského turné ruského souboru Alexandrovci, kterou zahájí 11. května ve Zlíně, označují organizátoři jako jubilejní a vzpomínkové. Letos v září totiž uplyne 80 let od jejich prvního koncertu v Praze a série koncertů bude i vzpomínkou na tragédii z konce loňského roku, kdy při havárii letadla zahynulo 92 lidí včetně 64 členů slavného pěveckého souboru. Na dnešním setkání s novináři v Praze to uvedl dlouholetý moderátor souboru a hudební historik Jiří Klapka.

„Na jubilejní a vzpomínkové turné přivezou Alexandrovci to, co po nich jako posluchači chceme - svůj klasický repertoár, ve kterém bude Svatá válka i Kaťuša. Jako hosty si přivezou francouzskou romskou skupinu Gipsy 4 Ever,“ uvedl Klapka.

Turné skončí 22. května v Plzni. Alexandrovci vystoupí také v Olomouci, Ostravě, Brně, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích a Praze.

Po prosincové havárii obnovený soubor poprvé vystoupil v únoru v Moskvě. „Na takovou tragédii nelze zapomenout, ale život jde dál,“ podotkl zástupce vedoucího souboru Michail Maruševskij.

sinfin.digital