Soud znovu zrušil rozsudek nad Nečesaným. Kauzu dostane nový soudce

ČTK

abe

Nejvyšší soud podruhé zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, kauzu vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové. Informaci potvrdil advokát Nečesaného Oldřich Chudoba. Případ podle něj dostane na stůl nový soudce. Nečesaný dostal 13 let za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku.

Nejvyšší soud se podle svého mluvčího Petra Tomíčka zatím ke svému rozhodnutí vyjadřovat nebude, teprve před Velikonocemi je odeslal ke krajskému soudu.

Nečesaný má přerušený výkon trestu, na rozhodnutí čekal na svobodě. Nejvyšší soud se případem zabýval podruhé, o dovolání rozhodl neveřejně na konci března. Podle obhájců Nečesaného je mezi provedenými důkazy a skutkovými zjištěními extrémní rozpor, soud jejich námitkám vyhověl. „Krajskému soudu v Hradci Králové bylo přikázáno, aby věc znovu projednal. K tomu bylo nařízeno, aby rozhodl v jiném složení senátu," řekl Chudoba.

Původní předseda senátu Jiří Vacek se případem zabýval třikrát, vždy rozhodl podobně. V lednu 2014 poslal Nečesaného na 16 let do vězení, odvolací Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí zrušil. Vacek Nečesanému napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 ale rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

sinfin.digital