Stát by měl vyplatit děti, které poškodilo povinné očkování, žádají poslanci TOP 09

Na návrh TOP 09 a Starostů a nezávislých bude zítra sněmovna rozhodovat o tom, zda stát zřídí fond pro děti s prokazatelnými negativními následky po povinném očkování. Konkrétně jde o iniciativu poslance Starostů a nezávislých Jana Farského, který chce zavést odpovědnost státu za újmu způsobenou povinným očkováním nebo očkováním doporučovaným státem a hrazeným z veřejného zdravotního pojištění. Přestože je totiž v Česku očkování dětí povinné, stát doposud odmítá přijmout odpovědnost za negativní důsledky s ním spojené.

„Již několik let slibuje tento nerovný stav napravit, ale zatím bez výsledku. Naposledy zavedení odpovědnosti státu přislíbil hlavní hygienik v Pracovní skupině pro otázky očkování v červnu loňského roku s tím, že do konce listopadu 2016 bude sněmovně předložen návrh právní úpravy. Dosud se tak nestalo. A pokud nepřistoupíme k úpravě v rámci tohoto pozměňovacího návrhu, už se to do voleb ani nepodaří. Domnívám se, že je podstatné k narovnání vztahu stát občan, ale i pro zvýšení důvěry v očkování, aby stát nejen nařizoval, ale zároveň byl připraven unést odpovědnost za případné negativní následky,“ vysvětluje Farský.

3362314:article:true:true:true

„Dokonce i Ústavní soud opakovaně vyzval zákonodárce k přijetí takové úpravy, ale ministerstvo zdravotnictví zatím s žádným návrhem nepřišlo, přestože se o problému mluví již roky a děti vážně poškozené očkováním a jejich rodiny nedostávají vůbec žádné odškodnění. Ministerstvo před několika měsíci zamítlo žádost o odškodnění chlapce, kterému v důsledku povinného očkování ochrnula polovina obličeje,“ připomněla právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, která se problematikou povinného očkování dlouhodobě zabývá.

sinfin.digital