3 důležité věci z Česka, které byste dnes měli vědět

ČTK

MIA

Chladné počasí, které přišlo do České republiky současně s velikonočními svátky, stále nebere konce. Tuzemsko opět zasáhlo sněžení a místy kolabuje doprava. Potíže hlásí Vysočina a především Jihočeský kraj. Co dalšího se odehrává v tuzemsku?

Babiš vysvětluje

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) by měl sněmovně vysvětlit své transakce s korunovými dluhopisy firmy Agrofert. Ve čtvrtek uvedl, že písemné vysvětlení dnes předá předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD). O vládní krizi vyvolané Babišovými slovy o tom, že premiér připravuje půdu pro jeho odvolání s cílem nahnat politické body, od rána diskutují i špičky ČSSD. Premiér Sobotka včera uvedl, že šéfovi ANO dává čas do konce týdne a nevyloučil, že ho odvolá. Prezident Zeman by takový krok považoval za absurdní a s oběma politiky by chtěl nejdříve mluvit.

Počasí komplikuje dopravu

Řada míst po celé České republice hlásí dopravní komplikace kvůli čerstvému sněhu, který napadl přes noc. Na řadě míst v kraji Vysočina nemohou vyjet kamiony a autobusy, na vozovkách leží do tří centimetrů sněhu a teploty se pohybují kolem nuly. Nejhůře postižené jsou okresy Jihlava a Žďár nad Sázavou. Kalamitní stav pak platí v Jihočeském kraji, na Prachaticku, Českokrumlovsku a jihu Českobudějovicka jsou některé silnice neprůjezdné kvůli popadaným stromům a sněhu na silnicích. Místy kvůli překážkám na trati nejezdí ani vlaky.

sinfin.digital