Válka slov mezi Babišem a Sobotkou pokračuje. Má máslo na hlavě, říká o šéfovi hnutí ANO premiér

ČTK

raz

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvádí nepodloženými spekulacemi pozornost od podezření kolem dluhopisů a daní firem, které vlastnil, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš před tím s odvoláním na kuloáry uvedl, že pokud by ho prezident Miloš Zeman na premiérův návrh odvolal, dostane také návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), se kterým měl prezident spory.

„Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě," řekl Sobotka na summitu EU v Bruselu na otázku, zda chystá Hermanovo odvolání. Cílem spekulací je podle předsedy vlády odvést pozornost od podstaty problému. „Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet," dodal premiér.

O tom, jestli Herman bude nebo nebude ve vládě, se podle Sobotky vůbec žádná debata nikde nevede. „Klíčová otázka je, jestli můžeme mít ministra financí, který je vážně podezírán z toho, že v opakovaných případech neplatil daně, že se dopouštěl jednání, které bylo za hranou etiky," podotkl premiér.

Sobotka ve čtvrtek uvedl, že Babiš dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. Na svém twittorovém účtu pak dnes napsal: „Fin.spr. začíná kor.dluhopisy řešit až pod tlakem vlády a Parlamentu.Totální selhání min.Babiše,sám má máslo na hlavě."

sinfin.digital