Z hejtmana koncipientem. Kde teď pracuje Michal Hašek?

ČTK

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) působí po odchodu z krajského úřadu v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka jako advokátní koncipient. Pracoval tam už v minulosti.

Na postu hejtmana Hašek skončil minulý týden, úřad předal Bohumilu Šimkovi (ANO). V čele kraje byl dvě volební období. Nyní zůstává řadovým zastupitelem.

„Vrátil jsem se po osmi letech v čele Jihomoravského kraje profesně k právu a advokacii, konkrétně do Advokátní kanceláře Jansta, Kostka, kde jsem již dříve pracoval. Působím v ní jako advokátní koncipient. Dodržel jsem slib daný po volbách, že nebudu v žádné státní ani krajské trafice nebo dozorčí radě," uvedl Hašek na svém profilu. Po volbách řekl, že nebude hledat uplatnění v žádné státní nebo krajské organizaci.

Hašek vyhrál dvoje předchozí volby v kraji, potřetí se mu to ale nepodařilo. ČSSD skončila na jižní Moravě v říjnových volbách třetí za vítězným ANO a o půl procenta i za druhou KDU-ČSL. Hašek poukazoval na to, že proti němu byla vedena negativní mediální kampaň. Narážel tak například na kauzu jeho neexistující mluvčí, připomínání takzvaného lánského puče z roku 2013 po sněmovních volbách, ale také na billboardy podnikatele Radima Jančury s fotografií Haška a heslem: Kdo lže, ten krade.

Přesto měl Hašek v říjnových volbách po Stanislavu Juránkovi a Romanovi Celém (oba KDU-ČSL) třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech politiků v kraji. Na druhé straně mu oproti předchozím volbám klesly preferenční hlasy o více než polovinu z 20.000 na 8000.

Čtyřicetiletý Hašek se v politice pohybuje téměř 20 let. Začínal na sklonku devadesátých let minulého století v zastupitelstvu obce Drásov na Brněnsku, kde působil i ve vedení obce. Dlouhé roky byl poslancem a od roku 2008 zastával až do letoška post hejtmana Jihomoravského kraje i předsedy Asociace krajů ČR. 


sinfin.digital