Premiérem bude Zaorálek, nebo Bělobrádek. Prezident Zeman odkryl karty

luš

Po odstoupení Bohuslava Sobotky by měl být dalším premiérem někdo z ČSSD, řekl prezident Zeman v rozhovoru pro televizi Barrandov. Sociální demokracie má dle jeho názoru na premiéra právo, protože vyhrála parlamentní volby. Nevylučuje však, že nakonec jmenuje premiérem šéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

Prezident podrobil ostré kritice premiéra Bohuslava Sobotku. Demisi, kterou se chystá podat, považuje za akt zoufalství a zbabělost. „Předseda strany hledá nepřátele všude jinde než ve své straně a především ve své osobě,“ uvedl prezident. „Dokážu lidsky pochopit, že je unavený, zažil jsem to taky. Jediné co neberu, je zbabělé kličkování. Když chlap řekne, rozhodl jsem se tak a tak, tak si za tím stojím,“ zdůraznil Zeman.

Prezident také Sobotkovi vytkl, že ho se svým úmyslem dopředu neseznámil. „Je to dramatická politická chyba, myslí si prezident. „A teď jako malý kluk kličkuje a hledá únikové cesty, jak tu demisi aspoň trochu oddálit,“ myslí si Zeman.

Pokud premiér Sobotka demisi skutečně podá, prezident ji přijme. Zároveň je toho názoru, že půl roku před volbami „nemá cenu dělat kotrmelce“ a vláda by se neměla měnit. „Až na drobné výjimky, by vláda měla zůstat tak jak je. Jediný, kdo by měl odstoupit, je premiér,“ uvedl prezident, který tak podpořil setrvání Andreje Babiše ve vládě.

sinfin.digital