Kauza sportovních dotací: Padají hlavy, náměstkyně ministryně Valachové je bez práce a ve vazbě

lup

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal do vazby náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství pro sport. V souvislosti s vyšetřováním možného zneužití dotací byla náměstkyně zproštěna výkonu své služby. Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním trestní stíhání náměstkyně a bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy.

Bříza bude podle mluvčí MŠMT Kláry Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Ministerstvo zároveň rozhodlo o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

Kratochvílovou soud poslal do vazby. Dramaticky se případ vyvíjí i pro šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, který je obviněný a čeká, jak se v pátek dopoledne rozhodne o jeho vazbě. 

Podle jeho advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že měl navádět další dva obviněné - náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo se tedy podle něj jednat o jakýsi lobbing, Pelta se ale cítí nevinný.

sinfin.digital