Totální úpadek politické kultury. Bojím se, že tato šaráda potrvá do voleb, říká politolog

Jako úpadek politické kultury hodnotí současnou politickou krizi politolog a sociolog Daniel Kunštát. „Je to bezprecedentní. Opravdu si nevybavuji, že by se podobná politická šaráda v jakékoliv civilizované zemi za posledních 25 let stala, čekám negativní dopad na veřejné mínění,“ říká pracovník Sociologického ústavu pro server Info.cz. 

„Tato situace je však bezprecedentní i v kontextu České republiky, která má občas tendence k jistým novátorským politickým situacím. Jistě, krize jsme tu dříve měli, nicméně přístup k nim byl vcelku standardní a ústavně konformní,“ říká Kunštát.

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že nepodá demisi vlády, jak dříve avizoval, místo toho ještě dnes navrhne prezidentu Zemanovi odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí. Sobotka se se Zemanem dostal do sporu ve čtvrtek, kdy zamířil na Hrad s cílem mluvit s prezidentem o aktuální politické situaci. Zeman se však při setkání choval, jako že přijímá demisi, ačkoli Sobotka ještě žádnou nepodával. Tato "politická vybíjená" následně sloužila české veřejnosti spíše jako zdroj laciných vtípků než jako vzor důstojné politické kultury.

Vláda rozdvojených osobností. Sobotka ze dne na den otočil, Babiš zase věří, že ho sledují

sinfin.digital