3 důležité věci z domova, které se dějí právě teď

ČTK

adk

Demise vlády nebude. Premiér Bohuslav Sobotka místo toho poslal prezidentu republiky návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše. Ten zatím řeší kauzu nahrávek, na kterých úkoluje novináře. Podezřením z manipulace médií se bude zabývat i Poslanecká sněmovna. A předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta je ve vazbě. Co důležitého se dnes v Česku děje?

Sobotka demisi nepodá, odvolá Babiše

Pátek přinesl zásadní zvrat v průběhu vládní krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že nepodá demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít jen premiér. Místo toho na Hrad doručil návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman se s ním podrobněji seznámí až po víkendu, rozhodnutí připadá podle Hradu v úvahu až po jeho návratu z Číny 18. května. Ministři ANO tvrdí, že jde o porušení koaliční smlouvy, ve vládě by však zřejmě zůstali.

Sněmovna bude jednat o Babišovi

Příští středu 10. května od 13 hodin budou poslanci mimořádně jednat o nahrávkách, z nichž vyplývá, že vicepremiér Andrej Babiš ovlivňoval jím vlastněná média. O svolání mimořádné schůze požádalo 41 poslanců ODS a TOP 09. Spojitost s nahrávkami už odmítl ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiří Šašek. Jeho rozvědka podle něj Babiše neodposlouchávala. Ministr financí řekl, že ho odposlouchává agentura, která má blízko k rozvědce spadající pod ministra vnitra Milana Chovance.

sinfin.digital