Jednoznačný výklad: Prezident Babiše odvolat musí, tvrdí ústavní právníci

Eliška Kubátová

Po dnešní schůzce prezidenta Miloše Zemana s vicepremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, Zeman podle tiskového prohlášení Hradu konstatoval, že návrh na odvolání Andreje Babiše „je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany“. Podle ústavních právníků ale prezident jinou možnost nemá – nelze totiž nadřazovat koaliční smlouvu ústavě, a pokud by Zeman návrhu odvolat Babiše nevyhověl, je na stole ústavní žaloba senátu. 

„Koaliční smlouva je vnitřní dohoda politických stran, které ji uzavřely, kdežto ústava je nejvyšší obecně závazný předpis. Těžko se mohou jiní ústavní činitelé, kteří nejsou vázaní koaliční smlouvou, na ní odvolávat,“ řekl pro INFO.CZ ústavní právník Václav Pavlíček.

Že Zeman nemá jinou možnost, než ministra financí odvolat, potvrzuje i expert na ústavní právo Jan Kysela. „Prezident republiky se pohybuje v rámci vztahů vymezených ústavou a je jasné, že předseda vlády je de facto ten, který určuje, kdo ve vládě zůstane a kdo nezůstane. Pakliže předseda vlády využije své ústavní kompetence navrhnout odvolání člena vlády, tak tomu prezident republiky musí vyhovět,“ řekl pro INFO.CZ Kysela.

Je tu epidemie rakoviny, způsob našeho života je rakovinotvorný, říká doktor Jan Hnízdil

sinfin.digital