Telička pro INFO.CZ: Projednávání Babiše v europarlamentu Česko poškodí

Lucie Bednárová

Evropský parlament bude v červnu řešit stav médií v ČR a riziko jejich politického zneužívání. Podle jeho místopředsedy zvoleného za hnutí ANO Pavla Teličky se jedná o pokrytectví, k němuž přispěli i někteří čeští europoslanci z KDU-ČSL a TOP 09. „ČR se tím v očích evropské veřejnosti posouvá do kategorie zemí, jako je Maďarsko nebo Polsko, s nimiž ale nemáme nic společného,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Bude mít rozhodnutí europarlamentu vliv na jeho schůzku s Andrejem Babišem, kde bude šéf ANO vysvětlovat svou roli v kauze uniklých nahrávek a možného ovlivňování médií v ČR?A jakou podpou má Telička v hnutí? I o tom mluvil v rozhovoru.

Evropský parlament se bude zabývat kauzou nahrávek, na kterých je zachycen šéf hnutí ANO Andrej Babiš, a možným ovlivňováním jemu blízkých médií. Jak to vnímáte?

Vnímám to jako velmi unáhlené a nešťastné rozhodnutí, které bude mít důsledky pro Českou republiku. Rozhodnutí bylo iniciováno Evropskou lidovou stranou (Členy EPP jsou čeští poslanci zvolení za KDU-ČSL a TOP 09; pozn. redakce). Nevím, jaká byla role kolegů-českých europoslanců, pochopil jsem ale, že někdo byl pro a někdo proti. Nicméně je vidět, že u těch, co nesouhlasili se zařazením tohoto bodu na program europarlamentu, nebyl jejich názor akceptován, což je samo o sobě smutné. A to nemluvím o tom, že je to ze strany lidovců obecně vrchol pokrytectví, protože tato frakce už pár let brání jakýmkoliv smysluplným krokům na půdě Evropského parlamentu směrem k Maďarsku, a to jen proto, že strana Viktora Orbána Fidesz je členem EPP.

Politolog Kroupa: Zeman se změnil. Dřív s ním byla zábava, teď se mstí a zbyla mu už jen viróza

sinfin.digital