Kauza předražených letounů CASA u soudu: Parkanová nepřišla, její podřízený se cítí být nevinný

ČTK

luš

Hlavní líčení v kauze nákupu letounů CASA začalo bez obžalované bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09), která se na poslední chvíli vzdala své účasti. Druhý obžalovaný, bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk, vinu odmítl. Ministerstvo podle něj nákup letounů řešilo standardním procesem jako ostatní veřejné zakázky, s vědomím jeho složitosti byla navíc řada kroků projednávána a schvalována na úrovni vlády.

„Jsem rád, že po pětileté anabázi tohoto trestního případu mám možnost se k celé věci veřejně vyjádřit a zaujmout k ní jasné stanovisko. V žádném případě se necítím vinen žádným ze skutků. Odmítám, že bych svým jednáním kdykoliv po dobu, kdy jsem zastával funkci zadavatele na ministerstvu obrany, způsobil nebo chtěl způsobit České republice škodu,“ prohlásil u Obvodního soudu pro Prahu 6 jedenačtyřicetiletý Staněk.

Zdůraznil, že za dobu svého působení na ministerstvu zadal přes tisíc veřejných zakázek v celkové výši přesahující 54 miliard korun, přičemž vždy dbal na dodržování právních předpisů a svých povinností.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy již v demisi. Nákup byl od počátku kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Jan Kořán jim vyčítá to, že nenechali zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů.

sinfin.digital