Česko čelí další exekuci kvůli kauze Diag Human. Lucembursko zablokovalo účty u 24 bank

Info.cz

Účty České republiky v celkem 24 různých bankovních domech v Lucembursku byly zmrazeny na příkaz lucemburského vrchního exekutorského úřadu. Ke zmrazení došlo již v pátek 12. května jménem společnosti Diag Human, se kterou stát řeší spor kvůli obchodu s krevní plazmou. Podle serveru HlídacíPes.org, který aktuálních exekucích informoval, se jedná o účty ve významných nadnárodních bankách jako je Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, ING, UniCredit a další. Ve prospěch firmy Čechošvýcara Josefa Šťávy může být podle severu zajištěna finanční hotovost až do výše 484,2 milionu eur.

HlídacíPes má k dispozici kompletní seznam všech 24 bank podepsaný lucemburským soudním exekutorem Carlosem Calvou. Součástí seznamu je i aktuální přesné vyčíslení sumy, podle které nyní Diag Human po Česku požaduje 13 miliard a 11 milionů korun.

V současnosti ale není jasné, zda na účtech skutečně nějaké dostupné finanční prostředky České republiky jsou. Může se totiž jednat o nevyužívané účty s minimální či nulovou hotovostí.

sinfin.digital