Vrah Kajínek je na svobodě. Opustil věznici v Rýnovicích

raz

Jiří Kajínek je na svobodě, před pár minutami opustil na základě milosti prezidenta Miloše Zemana rýnovickou věznici. Novinářům poděkoval za to, že na něj několik dnů čekali, poděkoval také lidem, kteří ho léta podporovali. Z vězení chtěl podle svých slov vyjít nepozorovaně, ředitel věznice mu ale odmítl umožnit vyjít jiným než hlavním vchodem. 

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Podle Ovčáčka jde o nejdelší možnou podmínku, které české právo stanovuje. Na dodržování podmínky by měl dohlížet Krajský soud v Plzni.

3442750:article:true:true:true

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil.

3423740:article:true:true:true

Do povědomí širší veřejnosti se dostal v roce 2000 útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl Vrchní soud i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

sinfin.digital