GALERIE: První fotografie Kajínka na svobodě. Podívejte se, jak ho změnilo 23 let ve vězení

ČTK, luš

Dvojnásobný nájemný vrah Jiří Kajínek byl dnes propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou. Byl odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let. Prezident již v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině. Kajínek po propuštění přítomným novinářům poděkoval, že na něj několik dní čekali. Doufá také, že se mu podaří prosadit obnovu procesu.

Uvedl, že chtěl původně vyjít z věznice nepozorovaně, ale během dní se rozhodl projít přes bránu a promluvit s novináři. „Bylo by to sprosté,“ řekl. Adresu svého budoucího bydliště neuvedl. "Není třeba, aby to každý věděl,“ dodal.

3423740:article:true:true:true

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Na její dodržování bude dohlížet Krajský soud v Plzni.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

sinfin.digital