Oznamovatelé protiprávního jednání se ochrany v Česku zatím nedočkají. Sněmovna novelu odložila

ČTK

ekb

Ochranu oznamovatelů protiprávního jednání, takzvaných whistleblowerů, sněmovna možná do konce volebního období schválit nestihne. Projednávání příslušné vládní novely dnes na návrh ODS odložila. Vrátit by se k ní měla souběžně s obdobnou poslaneckou předlohou, kterou navrhl bývalý vicepremiér Andrej Babiš. Termín projednávání ale zatím nestanovila.

Vládní novela občanského soudního řádu by měla zajistit ochranu zaměstnancům, kteří by důvěryhodně upozornili na trestný čin spáchaný ve firmě, před odvetou ze strany zaměstnavatele. Ten by v případných soudních sporech musel prokázat, že zaměstnance kvůli oznámení na pracovišti neznevýhodňoval.

Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) uvedla, že navrhované znění vládní novely, která počítá s přenesením důkazního břemene na žalovaného zaměstnavatele, je v rozporu s dosavadním systémem a mohlo by být kontraproduktivní. S ohledem na rozdílné názory na pojetí whistleblowingu se obává, že se dolní komoře do říjnových voleb nepovede věc uzavřít.

Útoky přijdou do Česka. Do dvou let se teroristé ve velkém přesunou do Evropy, varuje armádní expert

sinfin.digital