3 důležité věci z domova, které se dějí právě teď

Info.cz

abe

Premiér Sobotka přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové. Odeslal ji na Hrad s doporučením na jejího nástupce. Podle nejnovějšího volebního modelu CVVM vládní krize hnutí ANO neuškodila. Pravicové strany posílily. A co dalšího se dnes v Česku dělo?

Sobotka přijal rezignaci Valachové, na její místo doporučil Štecha

Premiér Bohuslav Sobotka dnes přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové. Návrh na její odvolání odeslal na Pražský hrad. Zároveň navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi, aby novým ministrem školství jmenoval dosavadního náměstka Valachové Stanislava Štecha. Ministryně školství se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Krize Babišovi neuškodila, pravice podle průzkumu posiluje

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu vyhrálo hnutí ANO. Vyplývá to z volebního modelu společnosti CVVM. Druhá ČSSD by získala 14 procent, třetí by byla s 13 procenty pravicová ODS. Model CVVM tak ukazuje, že vládní krize Babišovu hnutí neuškodila. Proti dubnu si pohoršila jen o půl procentního bodu, což může být způsobeno statistickou odchylkou. ANO si dále drží výrazný náskok na druhé sociální demokraty. Ti by si pohoršili o dva procentní body. Z dubnových 16 procent spadla ČSSD na květnových 14. Krize přihrála voliče pravici. Polepšila si ODS, která by nyní získala 13 procent hlasů, dvakrát více než v předchozím měsíci.

sinfin.digital