Ostrý spor na vládě. „Pelikán je známý vítač, co se mstí. Měli bychom tu tisíce uprchlíků,“ udeřil Chovanec

Markéta Žižková

Info.cz

ziz

„Chovanec asi spáchal trestný čin,“ tvrdí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Je to vítač uprchlíků,“ kontruje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na vládě se dnes rozhořel spor ohledně přijímání uprchlíků. Jako rozbuška posloužil rozhovor pro deník Právo, v němž Chovanec promluvil o projednávání kvót. Podle jeho slov do podzimních sněmovních voleb Česko zřejmě žádného běžence nepřijme. V jedné z odpovědí si ale postěžoval, že neví, jak dnešní jednání vlády na toto téma dopadne, protože při tom minulém někteří „kolegové především z hnutí ANO se k tomu chovali takovým způsobem, že by bylo potřeba Evropě vyhovět“. Naráží tak na fakt, že EU hrozí sankcemi těm státům, které nebudou plnit kvóty pro relokování běženců.

Na svém twitterovém účtu se rychle ozval ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Chovanec podle něj asi spáchal trestný čin. Odkaz na rozhovor okomentoval slovy: „Projednávalo se v utajeném režimu, takže: 1. Chovanec lže a já nemůžu říct, jak to je. 2. Asi spáchal trestný čin podle par. 317“. Paragraf odkazuje na ohrožení utajované informace. Podle trestního zákoníku za jeho porušení hrozí až několikaleté odnětí svobody.

Ministr Chovanec ale nezůstal pozadu. „Představte si, že ministr Pelikán začal dnes za mými zády vykládat novinářům, že prý jsem mohl porušit zákon a vyzradit utajované skutečnosti,“ uvedl šéf resortu na svém facebookovém účtu. Za svůj odmítavý názor k přijímání běženců se prý nestydí a nebude ho tajit.

„Pan Pelikán je známý vítač a kdyby se Česká republika řídila podle jeho názorů, tak zde máme stovky, možná tisíce, ekonomických migrantů z Afriky i Asie. Chápu, že fabriky vůdce jeho hnutí by měly spoustu levné pracovní síly. Ale pro mne je důležitější náš občan a bezpečnost naší země,“ dodal Chovanec. Pelikán podle něj nedokáže získat „pro své vítačské plány potřebnou většinu, tak se aspoň mstí“.

sinfin.digital