Babiš a Zeman jsou nesmírně nebezpeční, víc než Vandas s Konvičkou, varuje expertka na extremisty

Lucie Bednárová

Mainstreamové politické strany ve střední Evropě stále častěji přebírají rétoriku krajní pravice, protože vidí, že je v tom potenciál a přináší jim to body u voličů. Podobnou kuchařku si od krajní pravice vypůjčil i prezident Miloš Zeman a nahlíží do ní i bývalý vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Moc bych si přála, aby Babiš a Zeman zmizeli z české politiky, protože jsou nesmírně nebezpeční. Vidím v nich mnohem větší nebezpečí než v lidech typu Vandase nebo Konvičky. Ti nemají šanci ovládat hlavní média, podplácet lidi a nemohou ve svůj prospěch zneužívat státní správu a rozkrádat stát,“ řekla otevřeně v rozhovoru pro INFO.CZ Lenka Buštíková, která přednáší na Arizona State University v USA a která je považovaná za expertku na radikální pravici ve střední Evropě.

Není to tak dávno, co svět obletěl obrázek české skautky diskutující s mladým pravicovým extremistou. Ten ji do tváře divoce gestikuluje rukama. O čem podle vás fotografie vypovídá? Je v tom nějaká symbolika?

Ukazovat něco takového je velmi důležité. Ve střední Evropě po roce 1989 převládala myšlenka, že až odejde starší generace, nastane ráj, protože mladá generace automaticky převezme demokratické hodnoty ze západu. Ukazuje se ale, že to vůbec není pravda. Když se podíváte na to, kdo dnes podporuje maďarský Jobbik nebo jiné radikální strany v regionu, tak zjistíte, že jde často o mladé lidi.

Obvinění z nacismu? Chtějí mě odstranit, jde po mně ministr vnitra, říká Bystroň z AfD

sinfin.digital