Podobným útokům nelze předcházet, komentují sobotní teror v Londýně experti

Je vůbec v možnostech bezpečnostních složek předcházet podobným útokům, jako byl ten ze sobotního večera v Londýně? A jak na stoupající frekvenci teroristických útoků zareagují evropští státníci? Nejen o tom, ale třeba také o příčinách terorismu nebo o jeho vlivu na průběh a výsledky parlamentních voleb, které se ve Velké Británii uskuteční tento čtvrtek, jsme hovořili s politology a bezpečnostními experty Františkem Šulcem, Josefem Krausem a Tomášem Kučerou.

Bezpečnostní analytik František Šulc je přesvědčený, že čím lepší jsou bezpečnostní opatření, čím kvalitnější jsou bezpečnostní složky, tím spíše se teroristé soustředí na využívání nástrojů, které se dají snadno získat a nepotřebují žádnou komplikovanou výrobu a koordinaci většího množství lidí. „Předejít útokům vozidly a dalšími méně sofistikovanými nástroji se dá, pokud je někdo na místě, kdo je schopen útočníka zastavit, než dokáže někomu ublížit, jak se již stalo v řadě případů, či pokud někdo útočníka zavčasu oznámí a podobně,“ říká Šulc. Avšak představa, že zaplavení ulic policisty a bezpečnostními rámy zcela zabrání podobným situacím, je podle něj naivní.

Také politolog a bezpečnostní expert Josef Kraus v rozhovoru pro INFO.cz zdůraznil, že podobným útokům lze jen těžko předcházet. „Zatímco u útoků pomocí výbušniny, palných zbraní apod. lze vysledovat například poptávku ze strany podezřelých subjektů, zaměřit se na ně, sledovat je, tak v případě útoku automobilem a chladnými zbraněmi jakákoli příprava nevzbudí ničí pozornost,“ vysvětluje. „Ve způsobu útoku lze vidět aktuální trend – využívání vozidel a chladných zbraní k útoku na civilisty. Ukazuje se, že automobil a nůž jsou stejně účinnou a hůře sledovatelnou zbraní, než pistole, samopal či výbušniny,“ dodává.

„Musíme porazit tuto zvrácenou a perverzní ideologii,“ vyzvala britská premiérka po útoku

sinfin.digital