„Nesmíme cuknout před finišem.“ Změna lídra by byla podle poslanců ČSSD chyba

ČTK

ekb

Výměna volebního lídra by byla chyba a nic by nevyřešila, zní vesměs od poslanců ČSSD v reakci na spekulace, že premiér Bohuslav Sobotka skončí v čele sociální demokracie a stranu do podzimních sněmovních voleb nepovede. Oficiální informace o možném Sobotkově odchodu ale nemají, někteří připouštějí, že se v ČSSD o různých možnostech uvažuje. 

„My jsme tuhle zásadní chybu udělali v době Vladimíra Špidly a já bych takovouto chybu nerad opakoval. Myslím, že obroda strany nás možná bude stát nějaká procenta, ale neměli bychom před finišem cuknout,“ řekl Robin Böhnisch. Ani sociálnědemokratičtí poslanci Antonín Seďa a Jaroslav Krákora si nemyslí, že by výměna přinesla něco pozitivního. Obecně změny čtyři měsíce před volbami, ať na postech předsedů nebo ministrů, asi nic neřeší," uvedl Krákora.

Shoduje se s nimi rovněž Václav Klučka, který navíc odsoudil tlaky na Sobotku, o nichž se rovněž spekuluje. Označil je za zákeřné a nehorázné. „Jemu (Sobotkovi) byla dána odpovědnost být lídrem sociální demokracie v celostátních volbách, nést tu odpovědnost. Nechť odpovědnost nese do voleb, a po volbách, pokud bude kterýkoli stranický orgán chtít provést účtování, nechť koná,“ prohlásil Klučka.

Vlivný poradce ČSSD: Strana je zdevastovaná a nikdo ji neřídí. Chovanec je nebezpečný

sinfin.digital