Máslo je rekordně drahé a ještě dlouho nezlevní. Úředníci si lámou hlavu proč a prosí Brusel o analýzu

ČTK

Průměrná cena másla v Česku vzrostla od loňského června zhruba o deset korun a drží se tak nad čtyřicetikorunovou hranicí. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka tam vydrží minimálně další dva měsíce. Ve druhé polovině roku by měla klesat, ovšem na loňskou úroveň se nevrátí. Důvodem rekordních cen je podle něj slabé euro a vysoká poptávka z mezinárodních trhů po evropském másle. Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se situací zabývá a vyžádalo si analýzu od Evropské komise.

Podle Českého statistického úřadu stálo loni v červnu máslo průměrně 32,97 Kč za čtvrt kilogramu, což bylo nejméně od roku 2012. Důvodem trvalého zlevňování byla mimo jiné mléčná krize. Od té doby ale máslo zdražovalo až do letošního března, kdy se jeho cena dostala na průměrných 43,87 Kč. V dubnu klesla ke 42 korunám.

„V dohledné době, minimálně dvou měsíců určitě, se s cenou másla nic nestane a zůstane na této úrovni. Předpokládám, že by se mohla stabilizovat ve druhé polovině léta,“ uvedl Kopáček. Mezinárodní obchody bývají v letních měsících utlumené a postupně prý nebude takový převis poptávky nad nabídkou jako nyní. „Nepředpokládám ale, že by se máslo vrátilo na nějakou extrémně nízkou hodnotu, jako když tu byla mléčná krize a levnější byly všechny mléčné výrobky. Určitě spadne, ale ne tak podstatně,“ řekl.

Vlivný poradce ČSSD: Strana je zdevastovaná a nikdo ji neřídí. Chovanec je nebezpečný

sinfin.digital